van vlier tot fluit

Met de vlierenfluit zat ik bij de nieuwjaarsuitzending 2020 aan tafel bij Kijk Almere, minuut 11:30″ tot 15:00″.

Nieuwjaarsuitzending Kijk Almere

Slået op af Kijk Almere i Fredag den 3. januar 2020


Het project ‘van vlier tot fluit’

Deze serie korte films komt voort uit mijn bewondering voor het ambacht van instrumentenbouw en mijn verwondering over de eenvoud van het principe ‘dwarsfluit’. Al zolang de mens bestaat, worden instrumenten gemaakt van beschikbare materialen, van bot tot goud. De basis van een fluit (een buis met een blaasgat) is nooit veranderd, maar de perfectionering in techniek en uitvoering van dit instrument zal nooit stoppen.
Tijdens het bouwproces ontdekte ik een absurde verandering in mijn gevoel voor dat stukje hout. Als tak ging deze op mijn bagagedrager, als fluit echter gaat hij gewikkeld in een sjaal zorgvuldig mee in een tas. Ik vraag me nog steeds af waar in het proces dit omslagpunt zat.

van vlier tot fluit – 1 ‘wind in de bloemen’
van vlier tot fluit – 2 ‘de zaag erin’
van vlier tot fluit – 3 ‘uithollen’
van vlier tot fluit – 4 ‘boren’

A. Vivaldi (1678-1741) Concert for Flautino in C RV 443
Largo
Conservatorium van Amsterdam – 17 juni 2015
(gespeeld op zelfgemaakte  Vlierenfluit)

vlierenfluit
zelfgemaakte vlierenfluiten
2014-01-05 12.53.00
Vlierenfluit in de maak
img_5486-1
van vlier tot fluit

Voor het maken van de vlierenfluit gebruikte ik het boek:
‘Muziekinstrumenten; zelf maken en bespelen’ van J. Botermans, H. Dewit en H. Goddefroy. Eerste druk: 1989.